Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een vetstofwisselingsziekte van de vetcellen van de benen en soms ook de armen. Simpel gezegd maken de vetcellen wel vet aan (ze groeien), maar verbranden ze dit nauwelijks meer, waardoor ze dus niet kleiner worden bij gewichtsverlies.
Het is een chronische aandoening, die in matige tot ernstige vorm voorkomt bij 10 % van de vrouwen vanaf de puberteit.
Zo zal in de loop van de jaren het (vet)volume van de benen (en eventueel de armen) toenemen.
In deze folder vindt u de basisinformatie over lipoedeem en de behandeling.

Hoe ontstaat lipoedeem?

De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening alleen bij vrouwen voorkomt.

Ernst en beloop

Lipoedeem kan zich uiten in vele gradaties. Hoe het lipoedeem zich bij een individu gaat ontwikkelen, is niet te voorspellen. De  ene patiënt ontwikkelt een gering lipoedeem zonder pijnklachten en dit blijft haar hele leven zo. Bij een andere patiënt kan er sprake zijn van een ernstig stadium waarbij ernstige pijnklachten en mechanische bewegingsbeperking kunnen ontstaan.  Het kan een geleidelijk proces zijn,  maar het kan ook met plotselinge verergeringen en perioden van rust gepaard gaan.  Gelukkig is het zo, dat verreweg de meeste patiënten met lipoedeem in de vroegste, minst ernstige stadia blijven, waarbij de klachten beperkt blijven tot geringe, hoofdzakelijk cosmetische problematiek.

Kenmerken lipoedeem

 • Er is sprake van toename van het volume van de benen (en eventueel armen) ten opzichte  van de rest van het lichaam vanaf de puberteit.
 • Bij gewichtsverlies worden romp, borsten of gezicht wel dunner, de benen (armen) niet.
 • Taillemaat is vaak 1-2 maten kleiner dan die van de benen.
 • Benen (en soms armen) voelen zwaar en zwabberig aan.
 • Bovendien zijn ze gevoelig (pijnlijk bij aanraking en stoten) en treden er makkelijk blauwe plekken op.
 • Cellulitebeeld (sinaasappelhuid).
 • Handen en voeten zijn niet dik (tenzij er bijkomend lymfoedeem optreedt), het lipoedeem houdt boven de enkel op.
 • Door een veranderd looppatroon kunnen op den duur ook knieklachten ontstaan.

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek met uw behandelend specialist wordt ruim de tijd genomen om uitleg te geven over de aandoening, de behandeling, de bijwerkingen, het natraject en het resultaat, zodat u optimaal bent geïnformeerd.

Bij Huidziekenhuis Dermicis bestaat de mogelijkheid om een behandeling van lipoedeem te ondergaan door middel van Tumescent Liposculptuur. Hiermee worden bij mensen met lipoedeem goede resultaten behaald.

Zelftest

Weten of uw klachten horen bij lipoedeem? Klik hier voor de zelftest.

Behandeling van lipoedeem met Tumescent liposculptuur

Om op een veilige en cosmetisch verantwoorde manier het afwijkende vet gelijkmatig weg te kunnen halen zonder bindweefsel, bloedvaten, zenuwtakjes, lymfevaatjes en de huid ernstig te beschadigen, is het noodzakelijk de tumescente techniek toe te passen, de juiste materialen te kiezen en de behandeling in ervaren handen te laten uitvoeren. Bij de tumescente techniek worden grote hoeveelheden vloeistof in het vetweefsel ingespoten. Zo wordt het vetweefsel week en blijven de andere structuren gespaard. Een roesje of anesthesie is uit den boze! Tijdens de behandeling moet u kunnen bewegen en zelfs gaan staan om een optimaal resultaat te kunnen krijgen.
Er is een beperking aan de hoeveelheid verdoving (vloeistof) die per behandeling kan worden ingespoten. Dat geeft ook een beperking aan het gebied wat per keer kan worden behandeld. Gemiddeld kunnen de bovenbenen rondom in 3 fases en de onderbenen in 1 fase worden behandeld.

Hoe gaat de behandeling in z’n werk?

De behandeling bestaat uit een aantal fasen. Elke fase wordt van tevoren nog even kort met u doorgesproken zodat er geen verrassingen voor u zijn. Eerst wordt u voorbereid door de verpleegkundige (wegen, bloeddruk meten en foto’s  maken). Daarna spreekt uw behandelend specialist de behandellocatie nog even met u door en tekent hij dit met een stift af op de huid.

Verdovingsfase

Met een aantal kleine prikjes wordt de huid rond het afgetekende gebied verdoofd. Via de verdoofde huidplekjes, worden (pijnloos) naaldjes in het vetweefsel ingebracht. Hierdoor wordt een aantal liters tumescente vloeistof (verdoving) in het vetweefsel ingespoten.  

Inwerkfase

Van belang is, dat de vloeistof zich goed kan verdelen, de verdoving goed werkt en dat de vetcellen week worden.

Liposuctiefase

Rond het te behandelen gebied worden een aantal kleine (½ tot 1 cm) sneetjes gemaakt. Via deze sneetjes wordt met een (op een vacuümsysteem is aangesloten) zuigcanule door middel van heen- en weergaande bewegingen, vet weggehaald. Door bepaalde patronen aan te houden, wordt zo op een regelmatige manier de vetlaag dunner gemaakt. Tijdens de behandeling wordt u gevraagd in allerlei houdingen gaan liggen, zodat de behandelend arts goed bij de te behandelen gebieden kan komen. Aan het einde van de behandeling wordt u gevraagd om te staan. Op die manier kunnen nog kleine onregelmatigheden zichtbaar worden, die in liggende positie niet zichtbaar zouden zijn. Zo wordt tot in het kleinste detail behandeld voor een optimaal resultaat.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt u ingepakt in absorberende verbanden. Vervolgens krijgt u daaroverheen een elastisch pakje aan. Voordat u weggaat krijgt u een document mee waarin staat welke medicijnen u die dag gehad heeft en de contactgegevens voor buiten kantooruren.

Herstelperiode

De eerste 24 uur na de behandeling zult u zich moe voelen, soms wat rillerig.
De dagen na de behandeling bent u niet ziek; wel ervaart u een beurs en spierpijn gevoel in de behandelde gebieden.  De meeste zwelling en blauwe plekken zijn na een week flink verminderd. Het kan wel weken duren voordat je daar helemaal niets meer van ziet.
Alle activiteiten die goed aanvoelen mogen gedaan worden. Luister naar uw lichaam. Zorg ervoor dat u de eerste paar dagen geen verplichtingen heeft en de 1e week geen zware arbeid hoeft te verrichten.
Het elastische pakje wordt gedurende 1 week dag en nacht, en daarna gedurende 2 weken alleen overdag gedragen.

Resultaat

Het eindresultaat zal na 3 maanden volledig zichtbaar zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid vet die is weggehaald, kan zelfs direct na de behandeling al duidelijk een contourverbetering aanwezig zijn. Vergeet niet dat in de herstelperiode ook onderhuids wondvocht aanwezig is, in bepaalde delen (onderbenen, knieën en onderbuik) kan het soms maanden duren voordat dit helemaal weg is.
Gaandeweg zult u na de behandeling merken dat de pijnklachten afnemen, het bewegen makkelijker gaat en kleding weer beter past. U zit letterlijk èn figuurlijk, lekkerder in uw vel.
Door de techniek van de tumescent liposculptuur wordt bindweefsel nauwelijks beschadigd en zal de huid door de behandeling samentrekken. Hierdoor zal uw huid na behandeling niet slapper worden.

Complicaties

Tumescent liposculptuur is een zeer veilige behandeling. Bij deze techniek zijn geen ernstige complicaties bekend. Wel kunnen er sporadisch ongewenste effecten optreden, zoals  uitgebreide bloeduitstortingen, meer pijn dan gebruikelijk, geringe koorts op de dag na de ingreep of een (tijdelijk) verminderd gevoel in de huid. Sporadisch kan een blaartje optreden. Bij mensen met aanleg voor pigmentvlekjes kan ter plaatse van de sneetjes een donkere verkleuring ontstaan.

Vergoeding

Tumescente liposculptuur valt niet onder verzekerde zorg en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 

Wij helpen u bij het kiezen van de juiste behandeling

 • Korte toegangstijden
 • Beste resultaat
 • Persoonlijk advies
 • Alle zorgverzekeraars
Maak een afspraak

Bel voor afspraak

Waarom Dermicis?

 • Persoonlijke zorg
 • Korte toegangstijden
 • Ervaren specialisten
 • Nieuwste technologieën